Bestanden delen met de Ubuntu Phone

Onlangs ontving ik een vraag hoe een Ubuntu telefoon gekoppeld kan worden aan een Ubuntu werkstation om bestanden te delen. Om deze vraag te beantwoorden moet eerst iets gezegd worden over de wijze waarop veel nieuwe telefoons en dus ook de Ubuntu telefoon tegenwoordig een verbinding maken.

Het USB mass storage protocol dat voorheen gebruikt werdt heeft als groot nadeel dat de partitie op de telefoon niet op twee verschillende systemen tegelijk aangekoppeld kan zijn. Om dit op te lossen is MTP (MediaĀ Transfer Protocol) bedacht. Helaas is de ondersteuning voor dit nieuwe protocol niet altijd even goed op Ubuntu werkstations.

Op dit moment is Ubuntu 14.04 de laatste LTS (Long Term Support) versie en daarom veel gebruikt. Helaas moet geconcludeerd worden dat de bq Aquaris Ubuntu Editie niet standaard in bestandsbeheer (Nautilus) verschijnt wanneer deze wordt aangekoppeld. Een eenvoudig alternatief is gmtp.

$ sudo apt-get install gmtp

Als het software pakket is geinstalleerd, dan kan het programma via Dash (GUI) worden gestart.

Gelukkig is de ondersteuning van MTP in de laatste Ubuntu versie 15.04 beter en wordt de telefoon direct gedetecteerd. Zie de volgende schermafbeelding.

ubuntu-1504-ubuntu-telefoon-gekoppeld

Let op dat je een goede USB kabel gebruikt. De door bq meegeleverde USB kabel werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.