Nieuwe bq Ubuntu telefoon vanaf volgende week verkrijgbaar

Vandaag is er veel Ubuntu telefoon nieuws naar buiten gekomen, waaronder de aankondiging dat vanaf volgende week dinsdag een nieuwe Ubuntu telefoon te koop zal zijn. Het betreft de Ubuntu editie van de Aquaris E5 van bq. Net als bij zijn voorganger is dit een bestaand (Android) model dat aangepast is voor Ubuntu.

De stap naar het iets grotere broertje lijkt niet groot, toch zijn er wezenlijke verschillen:

 • Scherm: 5-inch ipv 4.5-inch
 • Resolutie: 720×1280 (294 HDPI) ipv 540×960 (220 HDPI)
 • Intern geheugen: 16 GB ipv 8 GB
 • Accu: 2500 mAH ipv 2150 mAH
 • Camera: 5MP voor 13MP achter ipv 5MP voor en 8MP achter

De CPU en GPU zijn vrijwel identiek. Ondanks dat bq een E5 model heeft dat is voorzien van 4G ondersteuning, zal dit niet beschikbaar zijn op de Ubuntu versie.

Deze telefoon zal op normale wijze (geen flash sale) verkocht worden via de bq website en zal naar verwachting 199 euro gaan kosten. De telefoons die bq via zijn webshop aanbied zijn bedoeld voor de Europese markt en zullen onder andere in Nederland te koop zijn.

3 gedachten over “Nieuwe bq Ubuntu telefoon vanaf volgende week verkrijgbaar”

 1. Ik vind het jammer dat er geen 4G model voor ubuntu touch van Aquaris is, ook hebben zij een full HD model dat niet 4G aankan. Het 4G model dat ze hebben is dus niet FHD en is niet voor ubuntu touch.
  Ze lijken hun kansen te spreiden, terwijl ik toch echt wacht op alles ineen het liefst met dual-boot met android(cyanogenmod bijv), met een switch knop tussen beide.
  Ik denk dat ik dus nog even moet wachten.

  1. Helemaal mee eens. Als de E5 over 4G zou beschikken, dan had ik deze waarschijnlijk ook aangeschaft, maar nu is het verschil met de E4.5 te klein.

   Ik heb tijdens een Ubuntu on air sessie ook al eens gevraagd waarom de nieuwe Aquaris E5 Ubuntu telefoon niet over 4G beschikt, en de reactie was dat de hardware samenstelling een keuze is van bq.

   bq heeft tijdens een Ubuntu insiders event aangekondigd dat men werkt aan een nieuwe telefoon die speciaal voor Ubuntu Touch wordt ontwikkeld met “convergence” mogelijkheden. Dit toestel staat gepland voor dit jaar en zal ongetwijfeld 4G ondersteunen.

   Het zal ook niet lang meer duren voordat de MX4 van Meizu beschikbaar is voor de Europese markt. Dit toestel zal ook over 4G beschikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.